Masjid beroperasi sebaik semua pegawai lengkap divaksin


KOTA BHARU – Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Kelantan (Maik) akan membuka pintu masjid di seluruh negeri ini kepada orang ramai selepas semua pegawai masjid termasuk imam muda, imam tua, siak dan bilal selesai menerima dua dos vaksin Covid-19.

Ketua Pegawai Pembangunan Maik, Mohd. Azman Ghazali berkata, setakat ini, hampir 80 peratus daripada 1,800 pegawai masjid di negeri ini sudah lengkap suntikan vaksin manakala selebihnya dijangka akan selesai hujung bulan ini.

Katanya, selepas semua pegawai divaksin, orang ramai yang sudah lengkap dua dos Covid-19 akan diberi keutamaan untuk menunaikan solat di masjid apabila dibuka kelak.

“Insya-Allah, apabila semua pihak terutama pegawai masjid selesai menerima suntikan, kita akan buka masjid sepenuhnya mengikut kapisiti dan berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan.

“Maik berharap semua pihak bersabar dan menunaikan ibadah seperti biasa di rumah. Buat masa ini, nyawa orang ramai menjadi keutamaan kita,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Program Prihatin Maik bersama pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Kelab Kebajikan Cakna Kelantan (KKCK) yang turut dihadiri pengerusinya, Pui Tiong Lam di pekarangan Pejabat Maik di sini hari ini.

Terdahulu, Mohd. Azman menyampaikan bantuan bakul makanan dan wang tunai kepada 58 peniaga kecil yang terjejas punca pendapatan secara pandu lalu.

Sebelum ini, Maik mengeluarkan arahan hanya empat orang kakitangan dibenarkan untuk menunaikan solat fardu dan Jumaat di masjid serta surau seluruh negeri ini. 

-K! ONLINE

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


Shopee Affiliates

Belajar Buat Duit Shopee Affiliates edisi lengkap

RM 9.90 Sahaja

(136k Terjual)