Ebit Lew beri iPhone kepada mangsa samun


PETALING JAYA – Pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew memberi sebuah telefon pintar jenama iPhone kepada Siti Nur Azizah, 17, mangsa yang disamun tiga lelaki baru-baru ini supaya dia dapat berniaga secara dalam talian.

Menerusi satu hantaran di Facebooknya berkata, beliau memberikan sedikit sumbangan kepada wanita itu sambil turut meluahkan rasa sebak berikutan tragedi yang menimpa gadis berkenaan.

“Sebak sayu sangat rasa ziarah adik Siti Nur Azizah yang disamun ketika bekerja menjual barang secara dalam talian dan menghantar barang dengan motosikalnya. Cedera parah sehingga tangan kanan kena potong sehingga bahu, motosikalnya juga dicuri.

“Saya hadiahkan sebuah iphone dan sedikit wang tunai buat adik ini dan emaknya. Adik ini baik sangat, dia tidak memiliki telefon bimbit untuk buat perniagaan secara dalam talian di laman Instagram,” tulisnya di Facebook hari ini.

Jelasnya, ayah kepada Nur Azizah sudah meninggal dunia tiga tahun lepas dan dia mula berniaga secara dalam talian demi membantu keluarga.

“Semenjak ayahnya meningggal dunia, Nur Azizah kerja berniaga secara dalam talian, ‘live bundle’ dari tiga tahun lepas. Dia tidak bersekolah kerana hendak membantu keluarga,” katanya.

Tambahnya, dia sempat berkongsi kepada Nur Azizah doa dan amalan yang boleh dilakukannnya. 

– K! ONLINE

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


Shopee Affiliates

Belajar Buat Duit Shopee Affiliates edisi lengkap

RM 9.90 Sahaja

(136k Terjual)