Wanita hamil 9 bulan yang ditahan oleh penjajah Israel akhirnya dibebaskan dari penjara


Wanita hamil 9 bulan yang ditahan oleh penjajah Israel akhirnya dibebaskan dari penjara


BAITULMAQDIS – Pihak berkuasa penjajah Israel pada Khamis akhirnya membebaskan seorang wanita Palestin, Anhar al-Deek yang hamil, dari penjara dan sebagai gantinya dia dikenakan tahanan rumah di kediaman keluarganya.


Anhar, 25, yang kini hamil sembilan bulan turut dikenakan jaminan sebanyak 40,000 shekel (RM51,790).


Wanita itu sebelum ini ditahan oleh pihak berkuasa keselamatan negara haram Israel di Tebing Barat kerana dituduh cuba menyerang penempatan haram Yahudi.


Dia kini sedang menunggu perbicaraan berhubung kes tersebut.


Perbicaraannya dijadualkan berlangsung pada Ahad selepas ditangguhkan sebelum ini.


Wanita tersebut meminta supaya dibenarkan melahirkan anaknya di luar sebuah penjara di Haifa kerana wanita tersebut mengalami masalah kesihatan yang memerlukan dia menjalani pembedahan untuk melahirkan anak itu.


Suruhanjaya Tahanan dan Bekas Tahanan Palestin mengesahkan Anhar dibebaskan dari penjara kerana dia dijangka melahirkan anak dalam tempoh beberapa hari lagi.


Anhar dari sebuah bandar di Ramallah sudah berkahwin dan mempunyai seorang lagi anak perempuan berusia kira-kira 20 bulan.


Pada minggu lalu, dia merayu kepada masyarakat antarabangsa supaya menekan Israel bagi membebas dan membenarkannya melahirkan anak di luar penjara rejim Zionis. – Agensi


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


Shopee Affiliates

Belajar Buat Duit Shopee Affiliates edisi lengkap

RM 9.90 Sahaja

(136k Terjual)