2 beradik didakwa bunuh anggota Rela


2 beradik didakwa bunuh anggota Rela

"Mangsa (Yahya Kamarudin, 45) dipukul menggunakan topi keledar dan kayu selepas menegur kedua-dua suspek yang dalam keadaan mabuk menaiki lif."

PETALING JAYA – Dua beradik dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini hari ini atas pertuduhan membunuh seorang Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) di hadapan unit sebuah rumah pangsapuri di Damansara dua minggu lalu.

Bagaimanpun tiada pengakuan direkodkan daripada kedua-dua tertuduh iaitu R.Shugenthiran, 26, dan adik lelakinya R.Mahendran, 24, selepas pertuduhan dibacakan terhadap mereka di hadapan Majistret Zhafran Rahim Hamzah.

Pengakuan tidak direkodkan berikutan kes bunuh itu dibawah bidang kuasa Mahkamah Tinggi.

Mengikut pertuduhan, kedua-dua tertuduh didakwa telah membunuh Yahya Kamarudin, 45, di hadapan sebuah unit rumah pangsapuri di Damansara di sini pukul 9.12 malam pada 8 Oktober lalu (2022).

Berikutan itu pertuduhan dikemukakan mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dibaca bersama Seksyen 34 akta sama yang memperuntukkan hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan.

Dalam prosiding hari ini pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Siti Maryam Jamilah Md Kamal manakala kedua-dua tertuduh diwakili peguam Gursharon Jit Kaur.

Tiada jaminan dibenarkan dan mahkamah menetapkan 5 Januari 2023 untuk sebutan semula kes.

Sebelum ini, media melaporkan polis telah menahan dua suspek masing-masing berusia 24 dan 26 tahun yang disyaki terlibat dalam kejadian seorang anggota Rela dipercayai dipukul sehingga mati hadapan sebuah unit rumah pangsa di Damansara di sini pada 8 Oktober lalu.

Dalam kejadian itu, mangsa dipukul menggunakan topi keledar dan kayu selepas menegur kedua-dua suspek yang dalam keadaan mabuk menaiki lif.

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


Shopee Affiliates

Belajar Buat Duit Shopee Affiliates edisi lengkap

RM 9.90 Sahaja

(136k Terjual)