Tujuh penuntut IPT terlibat homoseksual hidap HIV

Tujuh penuntut IPT terlibat homoseksual hidap HIV

KOTA BHARU – Seramai tujuh penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) di Kelantan yang terlibat dengan aktiviti homoseksual dikesan menghidap virus kurang imun manusia (HIV) sepanjang tahun lalu.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kelantan (JKNK), Datuk Dr. Zaini Hussin berkata, jumlah itu menunjukkan sebanyak 13 peratus golongan pelajar daripada angka keseluruhan pesakit HIV yang direkod sepanjang tempoh tersebut iaitu 54 orang.

Menurutnya, meskipun jumlah penghidap HIV yang melibatkan penuntut IPT itu tidak terlalu tinggi, JKNK sentiasa mengambil berat berhubung kes tersebut.

“Kes baharu pesakit HIV yang terdiri daripada golongan homoseksual di Kelantan mencatatkan sebanyak 0.5 peratus pada 2010 sebelum menunjukkan peningkatan kepada 8.9 peratus pada 2015.

“Peningkatan ketara sebanyak 15.9 peratus pada tahun 2016 kepada 49.1 peratus pada tahun lalu,” katanya kepada pemberita selepas Sambutan Hari AIDS Sedunia 2022 Peringkat Negeri Kelantan di Mydin Mall Tunjong di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Zaini berkata, pihaknya tidak memandang ringan berhubung kes itu kerana bimbang peningkatan akan berlaku pada masa akan datang.

Menurutnya, kes-kes baharu HIV boleh menyebabkan implikasi kepada institusi kekeluargaan dan perkhidmatan perubatan.

“Kadar notifikasi HIV di Kelantan ketika ini menunjukkan penurunan yang ketara iaitu 27.5 per 100,000 penduduk pada 2010, 10.8 per 100,000 penduduk (2016) dan 4.25 per 100,000 penduduk (2021).

“Jangkitan HIV dalam kalangan penagih dadah secara suntikan juga menurun dengan konsisten,” katanya.

Tambah Zaini, masyarakat perlu memahami isu HIV dan AIDS sekali gus dapat membuang stigma selain diskriminasi terhadap pesakitnya agar mereka dapat hidup seperti biasa.

Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


Shopee Affiliates

Belajar Buat Duit Shopee Affiliates edisi lengkap

RM 9.90 Sahaja

(136k Terjual)