Suami(63)isteri (40)dituduh di mahkamah perdagang anak perempuan(OKU) sebagai pelacur

Suami(63)isteri (40)dituduh di mahkamah perdagang anak perempuan(OKU) sebagai pelacur

BUTTERWORTH - Sepasang suami isteri mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini pada Selasa atas pertuduhan memperdagangkan anak perempuan yang juga orang kurang upaya (OKU) lembam bagi tujuan eksploitasi seksual Januari lalu.

Tertuduh, Salleh Ali, 63, dan Siti Aida Ismail, 40, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Noor Aini Yusof.


Mengikut pertuduhan, kedua-dua tertuduh didakwa memperdagangkan anak perempuan mereka berusia 20 tahun yang juga pemegang kad OKU masalah pembelajaran pada bulan Januari hingga 14 Februari lalu.

Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah pangsa Desa Wawasan, Jalan Tembikai di Bukit Mertajam antara jam 6 petang hingga 10 malam

Kedua-dua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 14 Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Anti Penyeludupan Migran (ATIPSOM) 2007 (Akta 670) dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara hingga 15 tahun dan boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Qatrin Nada Harun tidak menawarkan sebarang jaminan manakala kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

Mahkamah membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM15,000 dengan masing-masing seorang penjamin.

Selain itu, mahkamah turut mengenakan syarat tambahan iaitu perlu melapor diri di balai polis berhampiran setiap bulan, selain pasport diserahkan kepada mahkamah.

Mahkamah menetapkan 20 April sebagai tarikh serahan dokumen dan lantikan peguam.


Kongsikan artikel ini kepada kenalan anda supaya mereka juga tahu apa yang anda tahu!Join channel Telegram Liputan7 untuk update berita tanpa had!


Shopee Affiliates

Belajar Buat Duit Shopee Affiliates edisi lengkap

RM 9.90 Sahaja

(136k Terjual)